Tidslinjer

Om tidslinjer shutterstock_126596045 tid

Når du vurderer dig selv eller andre, sker det ikke  kun ud fra dine tanker og følelser. Det sker også ift. din opfattelse af fortiden, nuet og fremtiden.
Enhver hændelse i dit liv sker ud fra et bestemt tidsperspektiv!

Dit sind modtager millioner af indtryk pr. minut, og det gør en  omfattende forskel, om du vurderer indtrykkene ud fra fortiden, nutiden eller det du forestiller dig ift. din fremtid.

Har du tænkt over, hvordan du arrangerer dine erindringer, drømme og mål tidsmæssigt? Næppe!
Du arrangerer alle dine oplevelser ifht. tid inden i dig på en linje, under en eller anden form.

Den måde, du totalt ubevist har kodet din fortid og dine mål på, er en væsentlig del af din personlighed. Din identitet, din oplevelse af hvem du er. Bare forestil dig et øjeblik, at du ikke kan finde gamle positive erindringer eller glæde dig til noget i fremtiden. En ganske ubehagelig tanke.

Lige så hæsligt er det,  når vi ingen mål eller drømme har, fordi vi er belastet af en traumatisk barndom.

Din opfattelse af tid kan udnyttes særdeles effektivt i terapi til at opløse traumatiske oplevelser, finde hæmmende overbevisninger, finde ressourcer, få frigivet eller tilført ny energi, finde glæde og overskud, ændre gamle tankemønstre og skabe det liv, du ønsker dig. Der er mange grader af tidslinjearbejde – coaching og fremtidsmål er noget andet end opløsning/ændringer af f.eks. traumer, fobier, depressioner, samt erindringer om overgreb, incest, vold mv.

Arbejdet med tidslinjer er et fantastisk effektivt redskab til at skabe positive forandringer med. Det er metaforer for hele vores liv og kodning af erindringer, nutid og fremtid er en del af menneskets grundlæggende personlighed.


Eksempler:

Ann:
Ann så ingen fremtid for sig. Fremtidslinjen stoppede lige foran hende. (Meget kort). Ann’s far døde, da shutterstock_187054706 tislinjehun var 14 år, og Ann var i dyb sorg. Ann besluttede ubevidst, at hun ingen fremtid havde, og intet var til at stole på.

Ann fik bearbejdet sorgen og arbejdede terapeutisk med forskellige fremtidslinjer og fik skabt en rumlig fornemmelse af en fremtid, som hun kunne placere sine værdier på. Ann har i dag opnået mange forskellige mål i sit liv, og hun er en livsglad ung kvinde, der snart er færdig med sin uddannelse.

Brian:
Brian var usikker på fremtiden og havde svært ved at sætte mål. Han følte, det var svært at skabe balance i sit liv. Fremtidslinjen var en lang smal sort pil. (Fremtiden er sort, for smal til at bevæge sig på, og Brian var bange for afgrunden ved siden af ’pilen’, og dette skabte ubalance ). Brian fik en attraktiv fremtidslinje. Han har i dag masser af mål og håb.  Han har færdiggjort den 4 årige uddannelse, han aldrig troede han kunne gennemføre.

Cecilie:
Cecilie var psykoterapeut-studerende og var blevet opmærksom på, at hun havde sin fremtidslinje, hvor hun visuelt huskede ting. Fortidslinjen var dér, hvor hun konstruerede billeder. Cecilie havde fornemmelsen af at være fastlåst. (Vi husker ikke fremtiden, og vi konstruerer ikke fortiden). Vi arbejdede med at lave tidslinjen om. Cecilie byttede om på fortid og fremtid og så hurtigt en lysende og klar fremtid for sig. Hun følte, at hun fik mange flere valgmuligheder og nemt ved at skabe mål. Cecilie vendte på et tidspunkt tilbage til mig for at få hjælp. Fremtiden var blevet så ’festlig’ og sjov, at hun var ved at få stress af alle de muligheder, der var.

Tynger din fortid? Er du stresset lige nu?  Mangler du håb for fremtiden?
Kontakt mig uforpligtende for at høre, hvordan jeg evt. kan hjælpe dig –  28 94 47 00.