Type 4 – Individualisten

Dramatikeren, kunstneren, æstetikeren, individualisten. Korrektur er læst

Kort beskrivelse: shutterstock_78739291 type 4 kunst
Type 4 er følsomme mennesker. Deres humør kan svinge meget i løbet af en dag. De har en fornemmelse af, at et eller andet mangler i deres liv. De er overbeviste om, at de er nødt til at være specielle og unikke for at opnå anerkendelse, hengivenhed og accept. De oplever ofte, at græsset er grønnere hos naboen. Det var også bedre i fortiden, eller det bliver bedre i fremtiden, engang, når … hvis bare…

De har et intenst følelsesregister, som de gerne viser. De kan have tendens til at miste deres selvværd, fordi en negativ sammenligning med andre uvægerligt falder ud til andres fordel. De længes efter kærlighed, efter den sande kærlighed, der engang vil komme. (Prinsen eller prinsessen på den hvide hest). De drømmer ofte om, hvad de vil skabe i stedet for at gennemføre drømmen.

Uskyldige kommentarer fra andre kan opfattes som skjulte fornærmelser. Langt inde i dem selv føler de, at de ofte bliver misforstået, hvilket skaber en frygt for at blive forladt. De er meget kreative og sætter deres personlige præg på alt. De har det godt med tætte, dybe relationer. De har stor følelsesmæssig rummelighed ift. andre mennesker. Andre kan opleve dem som selvoptagede, fremstå som ofre, melankolske, tragiske, dramatiserende. Tag ikke fejl, de har en indre kerne af styrke og er ikke så følsomme, som de giver udtryk for. Beroligende midler kan anvendes for at fjerne angst i sociale situationer. Plastikkirurgi anvendes til at fjerne træk, de forkaster.

Fanget i ‘boksen’ – Misundelse – Længsel
Melankolske, tungsindige. Fokus på hvad der mangler. Føler sig forskellig ift. andre. Humørsvingninger. Tiltrækker og forkaster det, de ønsker. Spiller kostbar. Misundelig over, at andre har noget basalt, som de selv føler, at de mangler. Det længes de efter. Tankelæser, overfortolker, laver negative sammenligninger. Lader humøret svinge afhængigt af deres følelsesregister.

Ude af ‘boksen’ – Ligeværd – Forbundethed
De udtrykker deres følelser, er kreative og kan se skjulte strukturer. De ser skønheden inde i dem selv. Ikke længere selvoptaget. De forstår og påskønner at være unikke og det, der er enestående for dem. De er medfølende, karismatisk, inspirerende og ofte særdeles kreativ og charmerende.

Hjertecenteret – føletype
Orienteret omkring anerkendelse, opmærksomhed, image/selvdefinition – identitet (hvem er jeg). Fjendtlighed, når andre ikke anerkender den identitet, de viser.

Motiveres af: At være individuel og unik, fordi det ikke er i orden, at jeg er velfungerende og glad!

Grundfølelse – Skam
De tror, at de kan få skammen til at forsvinde ved at være særlige. De skammer sig inderst inde over, at de er uden personlig betydning. De er værdiløse og uden identitet. De holder skammen nede ved at være specielle, lidt mystiske og unikke. De skammer sig over at være almindelige. Hvilket er et problem, når venner mv. i deres omgangskreds bliver ’almindelige’. Deres identitet er deres følelser, der svinger dagen igennem. Det giver oplevelsen af en usikker identitet og dermed følelsen af lavt selvværd.

Frygter: At være identitetsløs og uden personlig betydning.

Kontroldrama: ‘Jeg laver følelsesmæssigt drama og bevarer kontrollen’.

Manipulationsmetode: Ved at være temperamentsfuld, lave dramaer og få andre til at ‘gå på listefødder’.

Den skjulte utilfredshed: ‘Jeg passer ikke rigtigt ind – jeg er meget anderledes end andre’.

Fristelser: Overforbruger fantasien i søgen efter identitet. Fantasi og humør svinger, og det gør identiteten så også.

Tryghed – Type 1: Objektiv, principfast og perfektionistisk, oplever forbindelse med andre. Mere selvværd.

Stress – Type 2: Udtrykker tit deres følelser over for andre, gør meget for at komme tættere på mennesker, de holder af.

Sproglige kendetegn: Blød stemme, taler lavt og stille, har en vildt sprudlende latter. Sukker ofte. Tonefaldet stiger sidst i sætningen som et offer, der sukker efter hjælp.

Fysiske kendetegn: Påklædning er ofte original med unikke detaljer. Poetisk kropssprog – ofte bløde bevægelser f.eks. som en ballerina, der blødt bevæger hænderne. Ansigtsudtryk afspejler stemningsskift. Har sørgmodige øjne, der kan blive fjerne i blikket som om de forsvinder ind i deres egen fantasiverden (hvilket de også gør). Udvendig ro og stærke som en kampvogn inden i. Skaber stemninger og vil gerne have nærhed. Hjemmet er ofte også med unikke detaljer.

Forholdet til dine forældre: Adskilt fra både omsorgspersonen og beskytteren.  Adskilt fra far og mor. Nok adopteret. ‘Jeg fik de forkerte forældre’.

Livsformål: At tilgive mig selv og andre og bruge alt i livet til min vækst og fornyelse.

Tips til typen: Læg mærke til, om humøret styrer lysten. Det almindelige kan også være unikt. Lad være med at lege yoyo med andre mennesker og afskedige dem, hver gang de bliver for almindelige. Og tage dem tilbage, når de igen er unikke. Skru lidt ned for følelserne.

Eksempler: Michael Jackson, Ingmar Bergman, Sarah McLachlan, Alanis Morrisette, Paul Simon, Bob Dylan, Johnny Depp, Maria Callas, Prince, Jackie Onassis, James Dean. 

citat Michael jackson

 


Enneagrammet Passioner dødsynder

Enneagrammet Passioner dødsynder

KOM PÅ KURSUS!

Enneagram 1:
27.-29. november 2015.
Farverland 5, 2600 - Glostrup
Se mere: KURSER

Enneagram 2:
12-14. februar 2016 - Glostrup

Vi er hinandens fremkaldervæske!

Vi bliver mennesker via andre mennesker. Vi er hinandens fremkaldervæske; vi finder først ud af, hvad vi er lavet af når vi bliver spejlet af og reageret på - af andre. Så vi har brug for dem, alle de (u)mulige mennesker, der omgiver os.

Vi har hver vores landkort og unikke opfattelse af verden. 95 % af vores daglige tanker og handlinger styres af vores ubevidste sind. Et af de ubevidste ting, der ’kører’ er Enneagrammet. Det er et omfattende værktøj, der giver dig selvindsigt, og gør det nemmere at møde, det du ser i spejlet. Både dig selv og de andre typer.

Enneagrammet viser dig. det spejlbillede du plejer at se, og hvordan det kan forandres så det bliver nemmere at være dig.