Type 8 – Lederen

Frontkæmperen, klippen, beskytteren, entreprenøren, lederen 

Kort beskrivelseshutterstock_160818371 type 8 konge
Type 8 har brug for at mærke, at de er levende. Og at de er herre i eget hus. De e optaget af at få tilfredsstillet deres behov – her og nu! Vurderer, om ting er retfærdige. De har kampgejst og går hurtigt ind i kampen, når noget er uretfærdigt. Uanset om det gælder dem selv eller andre. Har høj frihedstrang, kan ikke fordrage at skylde andre noget eller at blive kontrolleret. Tester andre for at finde ud af hvem der er stærkest.

De taler ofte højt, larmer og er synlige i omgivelserne. De kan virker meget dominerende og til tider grove. De er ikke selv klar over, at de er grove og for ligefremme. De viser gerne deres vrede. De handler hurtigt, til tider for hurtigt. De er Enneagrammets naturlige ledere.

De er synlige og stiller sig gerne i front, så de kan beskytte sig selv og det/dem, de holder af. De er fyldt med energi og ønsker at leve livet fuldt ud. I relationer kan de virke kontrollerende, argumenterede og vedholdende. Har ofte en sort/hvid tankegang.

De er kærlige, beskyttende og ofte meget hjælpsomme overfor dem, de holder af. Inderst inde har de et sårbart sted, som de først afslører for dig, når de har testet, om de kan have tillid til dig. De har tit problemer med at styre deres vrede, som buldrer som en energi i dem. De er bange for at blive skadet eller kontrolleret af andre. De bliver nemt rørt til tårer, når de oplever en lille dyreunge eller en baby, fordi disse er uskyldige og hjælpeløse. Kan undgå lægebesøg og nødvendige undersøgelser. Har ofte en høj stresstærskel.

Når de samarbejder, bidrager de med at realisere visioner, være kontante og skære igennem. De står ved deres holdninger. De er dygtige til at skære ind til benet og reducerer komplekse sammenhænge ned til få sætninger. Sunde og trygge 8’ere kan være gode ledere og magtfulde støtter for andre. De har medarbejderne under ‘deres vinger’, og de har ofte nemt ved at få folk med sig.

Fanget i ‘boksen’ – Begær – Retfærdighed
Leder efter retfærdighed, og hvem der har skylden. Vurderer også om andre handler retfærdigt. Du skal overleve, så må den svage dø. Måler, hvem der er stærkest, og hvem der har kontrol med situationen. Har du intention om at fratage type 8 kontrollen, giver det sjældent noget godt resultat. For de har magten i deres kongerige. Kan have tema om at hævne sig. Enten er du stærk eller svag. Intet midt imellem. Tester andre på en subtil måde. Bange for at vise, hvor sårbare de er. Sårer og skræmmer ofte andre. Dig mod verden holdning. Begæret efter mad, sex, underholdning, fest mv. skal opfyldes med det samme.

Fri og ude af ‘boksen’: Uskyld -Sandhed
Mulighedsorienteret. Har indflydelse på andre mennesker og deres verden. Visionær og konstruktiv.  Generøse. Nærværende og tør vise deres sårbarhed. Ved, hvordan det er at være ‘uskyldig’, og hvor deres plads er i verden. Paraderne er sænket og behovet for kontrol er trukket i baggrunden. Formår at vente med at handle og udtrykke sig og lader andre komme til fadet, så de har en chance.

Type: Kropstype – intuition – mavefornemmelse.

Motiveres af: At være stærk og have kontrol over situationen, fordi det ikke er i orden at være sårbar eller vise tillid til andre, for så er jeg svagere end dem!

Grundfølelse – Vrede
Type 8 udfordrer sig selv og andre. De retter deres opmærksomhed, kontrol og vrede ud mod omgivelserne. De er sprængfyldt med energi, der nærmest ruller som impulser inden i dem. De har et højt niveau af bio-energetisk opladning i kroppen. Den er en lettelse at komme af med vreden, selv om andre mennesker er blæst omkuld som dominobrikker.
Type 8 har let til vrede, og de har ofte problemer med at kontrollere impulser. Vreden kommer frit ud, og ofte handler de i retfærdighedens navn, før de tænker.

Frygter: At blive skadet eller kontrolleret af andre eller lide overlast.

Kontroldrama: Jeg kæmper og bevarer kontrollen.

Manipulationsmetode: at dominere andre – og ved at kræve, at andre gør, hvad der bliver sagt.

Den skjulte utilfredshed: ‘Jeg kæmper for at overleve, andre udnytter mig bare’!

Fristelse: At tro, at de har nok i sig selv og er nødt til at stå alene.

Tryghed – Type 2: Varmhjertet, omsorgsfuld og beskyttende. Egen behovs tilfredsstillelse bliver mindre. Åbne og giver af et godt hjerte. Lytter til andre og giver dem plads. Empatiske og medfølende. Hjælper gavmildt, har fokus på andres behov, sænker forsvar. Viser mere tillid, åbner op. Er mere i anden position.(Ovre i andre).

Stress – Type 5: Trækker sig, vil helst være alene, reorganiserer tropperne. Forsøger mentalt at regne ud, hvordan de kan komme ind i kampen igen. Sker ofte når, der er tab af kontrol. Kan have planer om hævn og vise en truende adfærd. Al aktivitet sker i hovedet. Sort/hvid tænkende kan indeholde planer om hævn. Bliver mere stille, studerer egne og andres reaktioner. Kan finde på ikke at tage telefonen eller lukke op hvis du ringer på døren.

Sproglige kendetegn: Kraftig fyldig stemme. Taler ofte højt. Anvender tit metaforiske udtryk–gode til at fortælle metaforer. Bruger ofte ordrer – bydeform: Gør, hent, tag, se, hør, bring osv.! Bander og kan være småsjofle på en charmerende måde. Siger hurtigt nej, fordi de har brug for at tænke sig om, være kompetente og i kontrol inden de svarer. Siger evt. ja bagefter.  Kontante, direkte og med autoritet i stemmen. De hæver stemmen, når de vil have magten eller autoriteten.

Fysiske kendetegn: Stor udstråling. Direkte blik, som om de ser ind bag dit ene øje. Bruger plads, fylder meget. Kan ikke have stolene i en rundkreds for tæt på sig, så er vi for tætte på hinanden. Kommunikerer med hele kroppen. Står fast på gulvet, som om de ikke lige kan flyttes. Hvilket de heller ikke kan, hvis du forsøger. Intenst kropssprog. Larmer. Kan ikke se sig selv udefra. Svært ved at forstå, at de larmer. Fylder hele rummet. Alle opdager dem, selv om de kommer ‘snigende’, langs panelerne. Bruger mange fysiske kræfter på alt ting. Hiver og flår i skufferne, skriver hårdt, trykker hårdt på tastaturet.

Forholdet til dine forældre: Ambivalent forhold til omsorgspersonen. (Oftest mor).

Livsformål: At være stærk og påvirke verden positivt i mange retninger.

Tips til typen: Tæl baglæns fra 10-1 så andre kan nå at gribe bolden, og få lov til at handle før du gør det. Du vil opdage, at du kan lære noget af de andre. Udvælg dine kampe med omhu, de er ikke alle lige vigtige. Vis din sårbarhed noget mere. Stop med subtilt at teste alt ting og stol en gang imellem noget mere på dine omgivelser.

Eksempler:
Donald Trump, Martin Luther King, Jr., Franklin Roosevelt, Lyndon Johnson, Mikhail Gorbachev, Pablo Picasso, Richard Wagner, Sean Connery, Glenn Close, John Wayne, Charlton Heston, Frank Sinatra, Bette Davis, Roseanne Barr, Fidel Castro, Saddam Hussein , Winston Churchill, John McCain, Peter Aalbæk Jensen, Anja Andersen (tidl. håndboldspiller), Mette Lisby, Lotte Heise.

tilfreds med det bedste Winston churchill


Enneagrammet Passioner dødsynder

Enneagrammet Passioner dødsynder

KOM PÅ KURSUS!

Enneagram 1:
27.-29. november 2015.
Farverland 5, 2600 - Glostrup
Se mere: KURSER

Enneagram 2:
12-14. februar 2016 - Glostrup

Vi er hinandens fremkaldervæske!

Vi bliver mennesker via andre mennesker. Vi er hinandens fremkaldervæske; vi finder først ud af, hvad vi er lavet af når vi bliver spejlet af og reageret på - af andre. Så vi har brug for dem, alle de (u)mulige mennesker, der omgiver os.

Vi har hver vores landkort og unikke opfattelse af verden. 95 % af vores daglige tanker og handlinger styres af vores ubevidste sind. Et af de ubevidste ting, der ’kører’ er Enneagrammet. Det er et omfattende værktøj, der giver dig selvindsigt, og gør det nemmere at møde, det du ser i spejlet. Både dig selv og de andre typer.

Enneagrammet viser dig. det spejlbillede du plejer at se, og hvordan det kan forandres så det bliver nemmere at være dig.